Powered By Blogger

vineri, 4 februarie 2011

Kaprun.....acolo unde stau fotbalistii in cantonament,maretia Alpilor,frumusetea statiunilor montane austriece







Kaprun este o comună în regiunea Pinzgau, landul SalzburgAustria. Localitatea se află în Parcul Naţional Hohe Tauern unde se află vârful Wiesbachhorn (3.570m) şiKitzsteinhorn (3.203 m).
Kaprun este una din cele mai renumite statiuni alpine din Europa.
Kaprun se gaseste in zona "Europa Sport Region", o zona cu diferite varfuri si cu somptuosul lac „Zeller See”. Distanta fata de Viena, capitala Austriei, este de 390 km.

Clima
Clima este un climat de tip alpin, ferit de vanturi puternice si foarte atragator pentru tursiti. In sezonul de schi temperaturile pot ajunge intre -4.0° C si -23.0° C, iar pe timp de vara temperaturile se situeaza intre 11.0° C -7.0° .

Atractii Kaprun
Principalele atractii: Turnul Kastnerturm (sec X), Biserica parasita (sec XI), Castelul Rosenberg, Castelul Prielau, Muzeul Homeland Vogtturm, Lacul Zeller, Varful Schmitenhöhe, Muzeul Hetzhäusl din Parcul National Höhe Tauern, ghetarul Kitzsteinhorn, Lacul Klamm, Drumul de munte Grossglocknerstrasse, cascada Sigmund-Thun.
Atat pe timpul verii, dar mai ales pe timpul iernii, statiunea este foarte cautata de turisti. Statiunea ofera posibilitatea de a practica orice sport, de la inot si mers cu bicicleta, schi, pana la sporturi mai specializate, cum ar fi alpinism pe gheata, canoe, schi pe apa, tenis interior, pescuit, calarit si multe alte activitati sportive.


Salzburg....Mozart....istorie






Salzburg (populaţie 150.000 în 2006) este al patrulea oraş ca mărime din Austria, capitală a statului federal SalzburgOraşul Vechi(Altstadt) din Salzburg, cu arhitectura sa barocă renumită în întreaga lume, are unul din cele mai bine păstrate centre din lumea germanică, fiind înscris ca Loc din patrimoniul mondial pe Lista UNESCO din 1997.Oraşul Salzburg a fost populat încă de timpuriu, din perioada neolitică, în mare parte datorită salinelor din zonă. Săpăturile arheologice au scos la iveală relicve preistorice: în aproximativ 1000 î.C. se găsea aici o colonie destul de numeroasă de iliri, atrasă de exploatarea salinelor de pe Dürnberg, lângă Hallein. După 400 de ani locul este ocupat de celţi. Începând cu 15 î.C. micile comunităţi umane din zonă formează un oraş pe malurile râului Salzach. Romanii îl denumesc în timpul împaratului Claudius (41-45 î.C.) Juvavum şi îl recunosc ca municipiu, fiind unul din cele mai importante oraşe ale provinciei Noricum.
Următorul moment semnificativ în istoria Salzburg-ului o constituie, în anul 700 d.C., venirea misionarului Rupert în oraş. Acesta construieşte o biserică închinată apostolului Petru (Peterskirche) şi renovează mânăstirea (Peterskloster) existentă. De asemenea, pune temeliile unei mânăstiri de măicuţe pe muntele Nonnberg. Rupert este considerat întemeietorul oraşului Salzburg.
În secolul al VIII-lea, în timpul domniei lui Carol cel Mare, Salzburg devine capitala domnitorilor bavarezi, este numit dioceză şi arhidioceză şi deţine proprietăţi vaste împrejurul oraşului. În anul 1077 începe construcţia fortăreţei de la Salzurg, Festung Hohensalzburg, pe ruinele uni castel roman. Între sec XIII-XVII se construiesc zidurile oraşului.
Imaginea barocă actuală a oraşului datează din secolul al XVII-lea, când arhiepiscopii Wolf Dietrich von RaitenauMarkus Sittikus von Hohenemsşi Paris Lodron pun în aplicare concepţia ahitecturală a lui Wolf Dietrich.
În 1816 Salzburg trece sub administraţia Austriei. Doi ani mai târziu, în urma unui incendiu puternic, oraşul nou este distrus în întregime.
În anul 1920 se pun bazele festivalului oraşului (Salzburger Festspiele), importantă manifestare culturală anuală, a cărei tradiţie s-a păstrat până în zilele noastre. În anii 1960 se construieşte un spaţiu destinat acestor festivităţi (Festspielhaus).
În 1997 oraşul vechi Salzburg este inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO
La 27 ianuarie 1756 se naşte Wolfgang Amadeus Mozart, într-o casă de pe Getreidegasse, la numărul 9. Această casă era cunoscută şi sub numele de casa maestrului de dans (Tanzmeisterhaus), deoarece aici luase fiinţă, în anul 1711, o şcoală de dans pentru nobili, şcoală care, pe lângă orele de dans, mai oferea şi cursuri de bune-maniere şi comportare în societate. În această clădire au fost organizate câteodata chiar baluri ale înaltei societăţi din Salzburg. Proprietarul casei, – în acea perioadă - Franz Karl Gottlieb Speckner, avea legături strânse de prietenie cu tatăl lui Mozart şi fusese chiar martor la cununia părinţilor lui Mozart. În anul 1765 familia Mozart a decis că spaţiul respectiv era prea mic şi a decis să se mute, lucru care a fost amânat până în 1773, când, după a treia călătorie a lui Mozart şi a tatălui lui la Viena, familia se mută într-o casă în piaţa Hannibal ('Hannibalplatz') – astăzi 'Makartplatz', la numărul 8. O seamă de muzicieni au fost musafiri ai familiei iar Mozart a compus aici între 1773 şi 1780 simfonii, serenade, concerte pentru vioară şi pian, arii, etc. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trei sferturi din casa de pe Getreidegasse a fost distrusă de o bombă. În anul 1955, organizaţia internaţională Mozarteum reuşeşte să vândă bucata de casă ramasă. În anul 1994 această bucată a fost dărâmată şi s-a început reconstrucţia clăridii, care este în momentul de faţă muzeu Mozart.

Baden Baden...un colt din Germania

Baden-Baden este un oraş în sud-vestul Germaniei (landul Baden-Württemberg), situat la poalele munţilor Pădurea Neagră (în germană Schwarzwald).
Oraşul are circa 55.000 de locuitori şi este o staţiune balneară de renume mondial.
Localitatea a fost fondată de romani în secolul I d.Hr., numindu-se iniţial Aurelia Aquensis (în traducere din latină: „Apele Aureliene”). Astăzi, în oraş se mai păstrează ruinele băilor romane (sec. I–al II-lea d.Hr.).Printre monumentele de arhitectură se numără ruinele castelului Hohenbaden (secolul al XII-lea), celebrul Cazinou (secolul al XIX-lea), palatul Neues Schloss (fosta reşedinţă a marchizilor de Baden-Baden, actualmente muzeu), grădinile Paradies în stil renascentist, opera Festspielhaus (cel mai mare teatru de operă din Germania), catedrala gotică „Stiftskirche” ş.a.



Munchen...eram mai tineri

München (Pronunţie în germană: /ˈmʏnçən/) este capitala landului (Bundesland-ului) Bavaria (Bayern) din Germania şi al treilea oraş ca mărime din Germania, după Berlin şi Hamburg, cu o populaţie de cca. 1,26 milioane locuitori (2001). Se află pe râul Isar.Numele oraşului este legat de o colonie (în locul numit Petersbergl) a unor călugări proveniţi de la mănăstirea Schäftlarn. Nu se cunoaşte data exactă a fondării aşezării. Prima atestare documentară datează din 1158 sub în latina medievală villa Munichen, în timpul lui Heinrich der Löwe (Henric Leul), duce de Saxonia. O jumătatate de secol mai târziu localitatea a primit statut de cetate şi a fost fortificată.
În 1327, întreg oraşul a fost distrus de foc, dar a fost reconstruit câţiva ani mai târziu de Ludovic IV, împărat al Sfântului Imperiu Roman în acel moment. Prima instituţie academică a oraşului, Academia Bavareză de Ştiinţe, a fost fondată în 1759.
În 1806, a devenit capitală a regatului Bavaria. Douăzeci de ani mai târziu o altă prestigioasă instituţie educaţională, Universitatea Landshut, şi-a pus bazele în München.
În 1882 în oraş a fost introdusă iluminarea electrică.
Hitler cu Mussolini în 1939 pe Ludwigstrasse din München
München a jucat un rol important în perioada nazistă, fiind numit de Hitler „capitala mişcării (naziste)” (Hauptstadt der Bewegung). Dar a fost şi oraşul unde Trandafirul Alb (Die Weiße Rose), un grup de studenţi, a format o mişcare antinazistă din iunie 1942 până în februarie 1943. Au fost arestaţi pentru că au distribuit manifeste la Universitatea din München.Oraşul a fost lovit grav în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, dar în perioada postbelică a fost reconstruit după un plan meticulos.



München este o populară destinaţie turistică, fiind numită capitala secretă a Germaniei. Piaţa Maria (Marienplatz; numită după coloana cu statuia Maicii Domnului din centrul piaţetei), cu noua şi vechea primărie, atrăgătoare prin turnurile lor, în turnul principal al primăriei noi fiind adăpostit mecanismul cu statuete şi clopoţei (Rathaus-Glockenspiel), un ceas ornat care mişcă figurine care reprezintă scene medievale şi este acţionat la anumite ore. Peterskirche (biserica Sf. Petru) este cea mai veche biserică din centru. Totuşi catedrala Frauenkirche este cea mai faimoasă biserică din centrul oraşului, prin spectaculoasa sa arhitectură medievală (sec. XV). Înălţimea turnurilor gemene este de 99 metri, limitează, începând din 2004, înălţimea noilor clădiri ale oraşului.
Capitala Bavariei are mai multe muzee de artă, printre care şi Alte Pinakothek, Neue Pinakothek, şi Pinakothek der Moderne cuprinse în cartierul muzeal Kunstareal.
Alte atracţii turistice faimoase sunt Grădina Englezească, un parc de mare dimensiuni din centrul oraşului (conceput la începutul sec. XIX), devenit de câteva decenii faimos şi pentru practicarea nudismului liber în partea cea mai centrală şi ciruculată a parcului; Deutsches Museum (un celebru muzeu al tehnicii). Probabil cea mai faimoasă atracţie a cetăţii este Oktoberfest, o sărbătoare a berii lungă de două săptămâni de la sfâşitul lui septembrie şi începutul lui octombrie în fiecare an.
Alte clădiri celebre din München sunt Frauenkirche (Catedrala Doamnei Noastre) şi Olympiaturm (Turnul Olimpic, un turn impozant, ceva mai scund decât cel din Berlin, cu restaurant şi cu antene de transmisiuni radio şi TV) de lângă stadionul şi satul olimpic.
În satul olimpic a avut loc masacrul din München din timpul jocurilor olimpice de vară din 1972, când terorişti palestinieni din organizaţia "Septembrie Negru" au luat ostatici membri ai echipei olimpice a Israelului. O tentativă de salvare din partea poliţiei vest-germane, cu concursul unor membri marcanţi ai guvernului federal, a eşuat şi s-a soldat cu omorârea ostaticilor israelieni, a cinci din terorişti şi a unuia dintre trăgătorii din poliţia oraşului.
Finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1974 a avut loc tot în München.

joi, 3 februarie 2011

Cateva cuvinte despre ce am mai scump........nu ca nu as avea si altceva scump...











Ea este Iulia...fetita mea,a noastra ,a sotiei mele Manuela si a mea.Nascuta in iunie,la sfarsit ,in anul 2000 si de aceea o cheama Iulia....si Maria.Multumim lui Dumnezeu ca ne-a daruit un copil..asa ca Iulia,cuminte si ascultatoare...ceea ce va dorim tuturor.

Biserica Densus-Hunedoara...suntem vechi in crestinism





Biserica din Densuş, o localitate din tara Hategului, situata la cativa kilometri deUlpia Traiana Sarmisegetusa, isi pastreaza inca secretele astfel incat nimeni nu poate spune cu certitudine cand a fost ridicata. Istoricii au pareri impartite. Unii spun ca ar fi fost ridicata pe ruinele unui edicifiu pre-crestin din Dacia, altii cred ca a fost ridicata pe fundatia unui templu inchinat zeului Marte, multi spun ca biserica a fost mai intai un mausoleu inchinat generalului Longinus Maximus, ucis de daci, Nicolae Iorga o plaseaza in secolul al XVI-lea iar istoricul de arta Vataseanu crede ca ar fi din ultimul sfert al secolului al XIII-lea.
Cert este un singur lucru: la ora actuala este cea mai veche biserica din Romania in care se mai tin slujbe.

Biserica Densus - un giuvaer in Tara Hategului
Biserica din Densus, judetul Hunedoara.

Biserica are o lungime de 30 de metri, latimea de 8 metri, inaltimea de 18 metri si un spatiu interior de 15 metri patrati. Zidurile au fost construite din caramizi cu inscriptii romane, capiteluri, pietre funerare, tuburi de canalizare, blocuri, marmura, coloane si statui luate din Ulpia Traiana. Pronaosul, in forma de L, este descoperit, strajuit de patru stalpi grosi, imbracati in pietre funerare. De asemenea, Masa Altarului este realizata tot dintr-o piatra funerara de pe care au fost sterse literele. Deasupra se afla doi lei care stau cu spatele unul la altul. Naosul este strapuns de un turn in jurul caruia se afla un spatiu ingust acoperit cu o bolta de sprijin iar la est se afla o absida semicirculara.

Biserica Densus - un giuvaer in Tara Hategului
Biserica din Densus, judetul Hunedoara.

Acoperisul este realizat din placi de piatra. Pictura murala din interior, pe un fond albastru ultramarin, a fost data in secolul al XV-lea iar mesterul care a realizat-o si-a lasat o semnatura simpla: Stefan. Pe unul dintre stalpi este reprezentat Pruncul Isus, imbracat in costul popular romanesc, tinut in brate de Fecioara Maria. Din pacate, multe picturi au fost distruse de reformisti in perioada Evului Mediu.
Specialistii spun ca Biserica din Densus ar putea fi o copie a Bisericii San-Nicoara din Curtea de Arges, din care s-au mai pastrat doar niste ruine.
Coincidenta ar fi si faptul ca are acelasi hram, Sf. Nicolae, ca si biserica argeseana.

Biserica Densus
Pictura murala din interior, pe un fond albastru ultramarin, dateaza din secolul al XV-lea – Biserica din Densus.

Un moment crucial in istoria acestei biserici s-a petrecut la mijlocul secolului al XIX-lea. La un moment dat localnicii au vrut s-o darame pentru a construi alta mai mare. In cele din urma a fost salvata de autoritatile de la Budapesta care au considerat-o un monument si au interzis demolarea.

In perioada dinainte de 1989, imaginea Bisericii din Densus se afla pe unul dintre cele mai raspandite timbre postale, cel cu valoarea de 40 de bani.

In urma cu cativa ani, cu sprijinul ambasadorului SUA la Bucuresti, Michael Guest, Biserica a primit o donatie de 20.000 de dolari din partea statului american, bani care au fost folositi la refacerea unei mari parti din pictura.

Pentru a ajunge la Biserica din Densus se merge cu masina in afara orasului Hateg circa 10 kilometri, iar in centrul satului Totesti se vireaza dreapta. Posibilitati de cazare exista doar in Hateg sau la Sarmisegetusa.

Sarmisegetusa....o parte din noi







Cetatea de pe Dealul Grădiştei este cea mai mare dintre fortificaţiile dacice. Aflată pe vârful unei stânci, la 1.200 de metri înălţime, fortăreaţa a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Munţii Orăştiei, şi cuprindea şase citadele.
Fortăreaţa, un patrulater alcătuit din blocuri masive de piatră (murus dacicus), a fost construită pe cinci terase, pe o suprafaţă de aproximativ 30.000 m². Sarmizegetusa conţinea deasemenea o zonă sacră. Printre cele mai importante şi mari sanctuare circulare dacice se află şi Calendarul Circular.
Zidul cetăţii avea 3 m grosime şi o înălţime de aproximativ 4 - 5 m în momentul finalizării construcţiei lui. Deoarece zidul care îngrădeşte o suprafaţă de circa 3 ha este construit în asa fel încât respectă marginile înălţimii, cetatea are o configuraţie mai neobişnuită, de hexagon cu laturile inegale. În apropiere, spre vest, se află, pe o suprafaţă de 3 km, o întinsă aşezare civilă, în care se observă foarte multe locuinţe, ateliere, magazii, hambare, rezezervoare de apă. La 100 de metri spre est, în dreptul porţii cetăţii, din acelaşi punct cardinal, se află sanctuarele, care au forme şi mărimi variate. Sanctuarele erau situate pe o terasă, care fusese legată de poarta amintită anterior printr-un drum pavat. Nu se ştie dacă erau şapte sau opt sanctuare patrulatere, deoarece ele au fost distruse de romani în timpul ostilităţilor şi nu se poate aprecia dacă era un singur sanctuar mare sau două mai mici construite foarte aproape. Sanctuarele circulare sunt doar două. Se remarcă şi pavajul de andezit sub forma unui soare cu razele compuse din segmente de cerc. Obiectele de dimensiuni reduse, găsite la Grădiştea Muncelului sunt de forme şi dimensiuni diferite. Ies în evidenţă un vas cu o inscripţie cu litere ale alfabetului latin, „DECEBALVS PER SCORILO”, nişte blocuri de calcar cu litere greceşti şi monedele din aur cu înscrisul KOSON.
Civilii locuiau pe lângă fortăreaţă, pe terasele construite în josul muntelui. Nobilimea dacică avea apă în rezidenţele lor, adusă prin ţevi ceramice. Inventarul arheologic găsit la sit dovedeşte că societatea Dacică avea un standard înalt de viaţă.Capitala Daciei a atins apogeul sub Decebal, regele dac înfrânt de Imperiul Roman in timpul domniei de împăratul Traian. După înfrângerea dacilor, cuceritorii au stabilit o garnizoană militară acolo şi au început să dărâme cetatea. Noua capitală romană, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost construită la o distanţă de 40 km de Sarmizegetusa Regia. Împăratul Hadrian, voia ca noua capitală construită de Traian să fie percepută ca o continuatoare a celei dacice, de aceea i-a şi adăugat numele de Sarmizegetusa. Astăzi, pe locul Ulpiei Traiana Sarmizegetusa se află comuna Sarmizegetusa. dealul gradistei era foarte mare si lung pe orizontal

Halkidiki......again in Greece,2o1o












Halkidiki se afla in nordul Greciei, in Macedonia , si este compusa din 3 brate - Kassandra, Sithonia si Muntele Athos. Cu o linie de coasta ce se intinde pe o distanta de 522 km, ale carei plaje variaza atit ca forme cit si ca dimensiuni, de la plaje lungi cu nisip fin, la plaje mici, la golfuri pitoresti, porturi mici, sate traditionale pescaresti.
Cea mai frumoasa zona din nordul Greciei, aceasta peninsula si-a pastrat dintotdeauna acelasi farmec. Padurile, plajele cu nisipul fin, golfuletele ascunse, orasele istorice si satucurile pitoresti fac deliciul turistilor. Peninsula este compusa din trei fisii de pamant ce intra in marea Egee. Kassandra, Sithonia si Athos. Primele doua sunt cele mai dezvoltate. Athos, fisia estica, este renumita prin cele douazeci de manastiri imprastiate pe tot cuprinsul ei. Excursiile cu iahtul de-a lungul coastei ofera cele mai inedite panorame.